Az elhízás típusai

Az elhízás napjainkban népbetegség, mely nemcsak egy esztétikai probléma, hanem önmagában is betegségnek tekintendő, és számos egyéb betegség rizikófaktora lehet.

Az alábbiakban arról olvashat, hogy az elhízásnak milyen típusai vannak, illetve milyen betegségek kialakulására hajlamosít.

Az elhízás okai

Az elhízás okai genetikai és életmódbeli tényezők. A férfiak esetében a harmincas években kezdődik a súlygyarapodás, nőknél főleg az első terhesség és szoptatás időszakában. Hajlamosító tényező még egyes gyógyszerek szedése, mentális zavarok, anyagcsere problémák.

Az elhízás jellege

A köznyelvben megkülönböztetünk alma és körte típusú elhízást. Az alma típusú elhízás esetében a haskörfogat növekszik meg számottevően, ez pedig a zsigeri elhízásra utal, azaz nemcsak a bőr alatt van zsírtöbblet, hanem a belső szervek elzsírosodása is jellemző, ezt férfias típusú, latinul androgén elhízásnak is nevezzük.

A körte típusú elhízásra a fartájéki súlytöbblet jellemző, mely kevésbé jelent kockázati tényezőt a szív- és érrendszeri betegségek szempontjából, ez a nőies típusú elhízás.

A metabolikus szindróma

Az elhízásról nem beszélhetünk anélkül, hogy ne említenénk a metabolikus szindrómát. A metabolikus szindróma központjában a túlsúly áll, jellemző diagnosztikai kritériumai a következők:

  • Derékkörfogat: férfiaknál nagyobb, mint 94 cm, nőknél nagyobb, mint 80 cm
  • 1,7 mmol/l feletti triglicerid érték vagy gyógyszeres terápia
  • Alacsony a HDL-szint, férfiaknál 1,03 mmol/l alatt, nőknél 1,3 mmol/l alatt van, vagy gyógyszeres kezelés történik
  • Az éhgyomri glükózszint 5,6 mmol/l fölött van
  • A szisztolés vérnyomás 130 Hgmm fölött, a diasztolés 85 Hgmm fölött van, vagy gyógyszeres kezelés történik

Nagy derékkörfogat és további 2 kritérium teljesülése szükséges.

A fentiekből látható, hogy a derékkörfogatnak milyen központi szerepe van a metabolikus szindróma diagnózisában. A metabolikus szindróma a kardiovaszkuláris betegségek egyik fő rizikófaktorát jelenti.

Az elhízás kezelése

Az elhízás kezelése a megfelelő diétát és testmozgást jelenti, orvosilag táplálkozási terápiáról beszélünk. Alapvetően fontos a napi többszöri kis étkezés, az egyszerű szénhidrátok mennyiségének lecsökkentése, a telített zsírok mennyiségének lecsökkentése.

A megfelelő testmozgás is segít a fogyás beindulásában, érdemes kardio vagy más néven aerob mozgásformákat választani. A mozgás intenzitása legyen egyenletes, naponta már fél óra séta sokat jelenthet. A fogyás üteme ne legyen gyorsabb, mint heti 1 kg, mert ez a jojo-effektus kialakulását idézheti elő.