Nyersétel-diéta

Napjainkban az elhízás jelenti az egyik legfőbb egészségügyi problémát, így számos étrend közül választhatunk, ha fogyni vágyunk vagy egészségesen szeretnénk élni.

Egyik ilyen étrend a kizárólag kezeletlen (sütött, főzött, tartósított, feldolgozott, finomított, pasztörizált) ételek fogyasztását előíró nyersétel-diéta.

Az ételek teljesen nyersen fogyasztandók, a növényi eredetűek főként szárítva, minimális melegítéssel (40-47 Celsius fok alatt) vagy erjesztve, nagyon gyakran (zöld)turmixok formájában, nyers (általában csíráztatott) magvakkal, nyers mézzel, de a nyers hal, például a sushi vagy a nyers vörös húsok (tatár bifsztek, carpaccio, sashimi) fogyasztása sem ritka. Ezek az úgynevezett „élő ételek” az elképzelések szerint lassítják az öregedést és a halálhoz vezető folyamatokat a szervezetben.

Hőkezelés előnyei és hátrányai

Noha a hőkezelésnek lehet némi hátránya, például az étel bizonyos tápanyagokat elveszít – többek között C-vitamint és néhány B-vitamint – de ezek mennyisége nem jelentős, ellenben véd a fertőzésektől és kórokozóktól, a nyers ételekkel ugyanis könnyű bevinni a szervezetbe mikrobákat, féregpetéket. Nem beszélve arról, ha nyers húst is tartalmaz az étrend.

Azt is fontos megjegyezni, hogy bár a nyers étel valóban tápanyagokban gazdag, a főzéssel olyan, további tápanyagok is felszabadulnak, amik nyersen fogyasztva nem jelennek meg vagy csak nehezen emészthető formában. Továbbá a főzés csökkenti olyan vegyületek jelenlétét, amelyek gátolják az ásványi anyagok (cink, vas, kalcium és magnézium) felszívódását. Természetesen a túlfőzés, a szenes élelmiszerek valóban rákot okozó vegyületeket tartalmazhatnak, a zöldségekből pedig valóban távozik tápanyag, de az elkészítési mód és idő helyes megválasztásával ezek kiküszöbölhetők.

A legjobb módszer ez esetben is a mértéktartás: nyers és főzött ételeket is fogyasszunk.

Kérjük szakember tanácsát

Ha mindenképpen szeretnénk felváltani az étrendünket, kérjük szakember segítségét, ha ugyanis nem megfelelően állítjuk össze (és főként az állati eredetű élelmiszereket is kihagyjuk) a diétát, fehérje-, vitamin-, ásványianyag-hiány (B-12-vitamin, D3-vitamin, vas, kalcium, szelén, cink, omega-3 zsírsavak) léphet fel, és a hiányállapotok gyakran olyan későn ismerhetők fel, hogy az életmódváltás komoly egészségügyi következményekkel járhat. Bár rendelkezésre állnak étrend-kiegészítők, nehéz pótolni a szükséges mennyiséget megfelelő mértékben.

Noha ma már bármilyen zöldség vagy gyümölcs elérhető a boltok polcain, nem mindegy, hogy az év melyik időszakában, milyen ételhez juthatunk hozzá nyersen, hiszen a primer vagy a távoli országokból érkező gyümölcsök-zöldségek is számos problémát vethetnek fel. Amennyiben a szabadföldi termelésből származó élelmiszereket részesítjük előnyben, a táplálékforrás igen szűkös lesz.

Nagyon fontos az is, hogy kellő mennyiségű zsírhoz juttassuk a szervezetet bizonyos ételekkel (mint például a dió), de ezek fogyasztását sem szabad túlzásba vinni.

A nyersétel-fogyasztás káros hatásai

Szakértők szerint ráadásul a nyersétel-diéta károsan hat a szervezet által előállított emésztőenzimekre, a rágással elkopnak a fogak és a rágóizületeknek is megterhelő, amit pépesítéssel, turmixolással ellensúlyozhatunk, de számolni kell azzal is, hogy a gyümölcsökben lévő savak feloldják a fogzománcot. Figyelni kell az aszalt gyümölcsök cukortartalmára is, amit tovább ronthat az általános ásványianyag-hiány is.

Ha életmódot szeretnénk változtatni, lehetőség szerint kerüljük a kevés élelmiszert, alapanyagot tartalmazó, ezzel szemben sokfélét kizáró étrendet. Olyat válasszunk, amely a legjobban illeszkedik az élethelyzetünkhöz, és könnyen követhető, továbbá ne feledkezzünk meg a testmozgás fontosságáról sem.

További ajánlott tartalom ebben a témában: diétás módszerek