Fehérjedús diéta következményei

A fehérje szervezetünk egyik alapvető építőeleme, hiányában izmaink elsorvadnak, testi és szellemi teljesítményünk visszaesik. Bár fontos a fogyasztása, a csupán húsokra épülő, radikális fehérje-diétáknak is megvan a veszélye.

A legtöbb népszerű diéta hátránya, hogy a szervezet számára fontos tápanyagokat von meg a szervezettől, melynek súlyos következményei lehetnek: gyengül az immunrendszer, csökken a teljesítőképesség, a fáradékonyság mellett hangulatingadozás alakulhat ki.

Ráadásul a diéta során megcélzott zsírpárnák helyett az izomzat mennyiségéből veszítünk, így még messzebb kerülünk attól a feszes, szálkás alkattól, amire vágyunk. Megfelelő fehérjebevitellel ugyanakkor megóvhatjuk az izomzatot a zsírégetés mellett is.

A fehérjedús ételekben található aminosavak elengedhetetlenek ahhoz, hogy testünk felépítse, működtesse és regenerálja izomzatunkat. Egy átlagos életmódot élő ember fehérjeigényét nagyrészt fedezheti kellően megválogatott élelmiszerekből, így a táplálékkiegészítőként árusított fehérjeturmixokat főként azoknak ajánlják, akik komolyabb izomtömeget szeretnének építeni. Persze önmagában a fehérjebevitel nem jár izomtömeg növekedéssel, ahhoz rendszeres testedzésre is szükség van.

Fehérjedús diéta előnyei

A fehérje-diéta a többi fogyókúrával szemben nem jár állandó fáradékonysággal, hiszen az izmok „jóllakottak” maradnak, a szervezet energiaigényét pedig a felhalmozott zsírtartalékból fedezheti. Fehérjedús ételek fogyasztásával a testedzés sem viseli meg annyira a testünket, hiszen a protein az izmok gyors regenerálódásában is szerepet játszik. Emellett az éhségérzet sem olyan jelentős, hiszen a minőségi, fehérjében gazdag élelmiszerek táplálóbbak, mint a szénhidrát alapúak.

A fehérje diéta alapvető élelmiszerei a fehér húsok, a zsírszegény tejtermékek, tojások és bizonyos zöldségek. Nem mindegy az sem, hogy állati, vagy növényi eredetű fehérjét választunk – utóbbiak nem feltétlenül teljes értékű források, ráadásul rosttartalmuk akadályozhatja bizonyos aminosavak felszívódását. Fontos emiatt, hogy a vegetáriánusok sok hüvelyest, és teljes kiőrlésű gabonát fogyasszanak.

A radikális fehérjediéták veszélyei

Persze emellett a ló túloldalára sem szabad átesni: egyes radikális fehérjediéták szinte teljesen száműzik a szénhidrátot, illetve a növényi rostokat az étrendből, melyek szintén szükségesek szervezetünk alapvető működéséhez. Emiatt károsodhat a máj és a vese, illetve a hasnyálmirigy és a pajzsmirigy működését is befolyásolhatja a csupán húsfogyasztásra épülő étkezés. Az egészséges diéta ezért nem bizonyos elemek teljes száműzésén, hanem a megfelelő arányok betartásán alapszik.