Terhességi cukorbetegség kialakulása

Ha nincs elég inzulin a vérben, és így a sejteken belül romlik a cukor felhasználása, cukorbetegségről vagy diabéteszről beszélünk. Ha ez a folyamat a terhesség alatt következik be, terhességi cukorbetegségről beszélünk.

A terhességi diabétesz különösen azoknak a kismamáknak jelenthet gondot, akik nem táplálkoztak egészségesen a terhességet megelőzően, nem mozogtak eleget.

Igaz, a terhességi cukorbetegség kialakulásában az ikerterhesség és a genetikai hajlam is kockázati tényező.

Terhességi cukorbetegség okai

A terhességi cukorbetegség olyanoknál is kialakulhat, akiknek a várandósságuk előtt nem volt ilyen jellegű problémájuk. Ez azért van, mert ebben az időszakban a lepényi hormonok miatt csökken az inzulin hatékonysága. Ezért az anya szervezetének több inzulint kell termelnie, mint amennyire addig szükség volt. Ha a szervezet valamilyen oknál fogva nem képes a helyzethez való alkalmazkodásra, kialakul a terhességi cukorbetegség. Mivel ez egy gyakori jelenség, a várandósság 24. és 28. hete között minden kismamának részt kell vennie terheléses cukorvizsgálaton.

A terhességi cukorbetegség veszélyes lehet a magzatra!

A magzat szervezete szintén termel inzulint, azonban ha az anya cukorbeteg, a kelleténél több cukor jut a baba szervezetébe is, amellyel nem tud lépést tartani. Ilyen esetekben károsodhat a méhlepény, a magzat túl nagyra nőhet, és a születéskor is nagyobb az esélye a komplikációk fellépésének, megnő a császármetszés esélye.

Születés után pedig túl gyorsan csökkenhet a baba vércukorszintje, illetve a szokásosnál nagyobb lehet a súlyvesztés. Nem nagyon gyakori, de a kismamánál a szülés után is fennmaradhat a 2-es típusú cukorbetegség.