Terhességi cukorbetegség diéta

A terhességi cukorbetegség diéta a megfelelő étrend kialakítását jelenti. Igen lényeges információ, hogy az esti utolsó, valamint reggeli legelső étkezések között ne teljen el 10 óránál több idő.

Már régóta közismert, hogy a várandósság hajlamosít cukorbetegségre és az azt megelőző állapotra, a csökkent glükóztoleranciára.

Milyen diétát alkalmazzunk terhességi diabétesz esetén?

Amennyiben beigazolódott a terhességi cukorbetegség ténye, az ilyenkor követendő diéta összeállítása a legfontosabb feladat. Az életmód váltásával az a cél, hogy megfelelő értékűek legyenek a vércukorszintek. Szintén lényeges, hogy a baba minden olyan táplálékot megkapjon, amely a fejődéséhez szükséges.

Ha a terhesség alatt nem több az anya súlygyarapodása 8 kg-nál, akkor nevezhetjük optimálisnak. Ilyen esetben naponta három főétkezést, valamint háromszor, nem nagy mennyiségű étel elfogyasztását javasolják a szakemberek. Figyelni kell arra is, hogy ezeknek az étkezéseknek a negyven-ötven százaléka olyan összetett szénhidrát legyen, amely bőségesen tartalmaz rostokat. Ennek alapján olyan élelmiszerek bevitelére kell törekedni, mint a teljes értékű gabonák, illetve különböző zöldségfélék. Az elfogyasztott táplálék húsz-huszonöt százaléka álljon olyan fehérjéből, mint például a tej, tejtermékek és hús. Az elfogyasztott ételek emellett tartalmazzanak harminc százalék zsírfélét is. Ezek közül főként olyan olajjal érdemes főzni, amely telítetlen zsírsavakat tartalmaz leginkább.