Terhességi cukorbetegség diagnosztikája

Terhes nőknél rutinszerűen elvégzik a terheléses vércukor-vizsgálatot a terhesség 24-28. hetében.

Az alábbiakból megtudhatja, hogyan történik a terhességi cukorbetegség diagnosztizálása.

Egyes esetekben hamarabb is sor kerülhet a terhesség során a terheléses vércukor-vizsgálatra, amikor nagyobb a terhességi cukorbetegség kialakulásának kockázata, például ha a testtömeg-index (BMI) a terhesség előtt 30 vagy annál nagyobb volt, ha a családban már jelentkezett cukorbetegség, előző terhesség során jelentkezett terhességi cukorbetegség, stb.

Terhességi cukorbetegség szűrése

A terhességi cukorbetegség diagnosztizálása terheléses vércukorvizsgálattal történik. A kismamával glükóz oldatot itatnak, majd két órával később megmérik a vér glükózszintjét. Ha a kapott érték 7,8 mmol/l-nél alacsonyabb, akkor nincs terhességi cukorbetegség. Csökkent glükóztoleranciáról beszélünk, ha a vércukor szintje 7,8-11 mmol/l közötti, és ha 11 mmol/l-nél magasabb értéket ad a vizsgálat, akkor megállapítják a cukorbetegséget.

Ha nem normál értéket kaptunk, akkor a későbbiekben szükség lehet a vércukorvizsgálat megismétlésére.

Gyakoribb vizsgálatok

Gesztációs diabétesz (terhességi cukorbetegség) esetén gyakoribb vizsgálatokra lehet szükség, különösen a terhesség utolsó három hónapjában. Eközben az orvos gondosan ellenőrzi a vércukorszintet, ugyanis ha a terhesség alatt a vércukorszintet nem lehet normál értékeke között tartani, akkor az hatással lehet a magzatra, nagyobb lehet a magzat súlya, ez szülési sérülésekhez vezethet, illetve a megszületés után a magzat hajlamos lehet a hypoglycaemiára (alacsony vércukorszint).

Terhességi cukorbetegség esetén szülés után is sor kerül a vércukorszint ellenőrzésére, hogy ellenőrizzék, hogy a vércukorszint normalizálódott-e.