A hipoglikémia olyan állapot, melyet kirívóan alacsony vércukorszint jellemez. A hipoglikémia gyakran jár együtt cukorbetegséggel.
Az alábbiakban megismerkedhet a hipoglikémia (alacsony vércukorszint) tüneteivel és kiváltó okaival.
Sürgős esetben a vércukorszint normál szintre állításához magas cukortartalmú élelmiszereket vagy gyógyszereket kell adni. A továbbiakban kezelés szükséges, és ki kell deríteni a hipoglikémia kiváltó okait.
A hipoglikémia tünetei
A szervezet nem képes sem tárolni, sem előállítani a cukrot (glükózt). Ha a vércukorszint túl alacsonyra süllyed, akkor zavartság, viselkedési zavarok, látászavarok (kettős, homályos látás), ritkán görcsök és eszméletvesztés jelentkezhet.
A hipoglikémia egyéb tünetei:
- szívdobogás
- remegés
- szorongás
- izzadás
- éhség
A vér cukorszintjének meghatározására van szükség ahhoz, hogy biztosan tudjuk, hogy a hipoglikémia okozza a fenti tüneteket.
A hipoglikémia okai
Hipoglikémia leggyakrabban a cukorbetegség kezelésére alkalmazott gyógyszerek mellékhatásaként jelentkezik. Ha a véráramban lévő glükózhoz képest túl sok inzulint adunk be, az a vércukor szintjének esését okozza, amely hipoglikémiát eredményezhet.
Akkor is jelentkezhet hipoglikémia, ha a cukorbetegségre szedett gyógyszer bevétele után nem annyit eszünk, vagy többet mozgunk, mint amennyit általában. Ennek elkerülése végett az étkezési és testmozgási szokásoknak megfelelő gyógyszeradagolást kell beállítani.
A hipoglikémia ritkábban fordul elő nem cukorbetegeknél. Kialakulásának okai lehetnek:
- túlzott alkoholfogyasztás
- a máj és a vese betegségei
- anorexia nervosa
- daganatok
- a belső elválasztású mirigyek (hasnyálmirigy, mellékvese, pajzsmirigy, mellékpajzsmirigy) rendellenességei
A hipoglikémia leggyakrabban akkor jelentkezik, ha nem eszünk, de étkezés után is jelentkezhet, ha a szervezet a kelleténél több inzulint termel. Az étkezés utáni hipoglikémia tipikusan a gyomor-bypass műtéteken átesett betegekre jellemző.