Cukorbetegség fajtái

A cukorbetegség fajtái közül az 1-es és 2-es típusú a leggyakoribb. A tudomány mai állása szerint még nem teljesen ismert, hogy pontosan milyen mechanizmusok állnak a diabétesz különböző típusainak hátterében, miért alakul ki bizonyos betegeknél, a veszélyeztetettség legfontosabb tényezői azonban egyértelműek.

Az alábbiakban megtudhatja, mi okozza az 1-es és 2-es típusú cukorbetegséget, milyen tünetekkel jelentkezik, és szót ejtünk a kevésbé ismert 3-as és 4-es típusokról is.

Az 1-es típusú cukorbetegség

Az 1–es típus főleg a fiatalabb korosztályt érint, egészen a serdülőkig. Ilyenkor a hasnyálmirigy azon sejtjei, amelyek az inzulint termelik, elhalnak, így nem tudják feladatukat ellátni. A páciens egész életében kívülről adagolt pótlásra szorul. A cukor nem jut el a vérből a sejtekbe, ez okozza a magas vércukor-értéket.

A sejtek a vérben maradó cukor miatt nem jutnak tápanyaghoz, az életfontosságú fehérjéket és zsírokat alakítják át cukorrá. Ennek a folyamatnak a mellékterméke a ketontest. A további tünetek is komolyak: kiszáradás lép fel, végül kómába esik a beteg.

Hogy mi okozza a cukorbetegség ezen fajtáját, még bizonytalan. A gyanú szerint ez lehet genetikai hajlam, belejátszhat valamilyen vírus vagy valamilyen autoimmun probléma.

A 2-es típusú cukorbetegség

2-es típusú cukorbetegség főleg az idősebbek betegsége. Itt szó sincs arról, hogy elpusztulnának az inzulintermelő sejtek. Sokkal inkább az elégtelen inzulintermelés és hatásfokának csökkenése miatt maradnak cukor nélkül a sejtek.

A 2-es típusú cukorbetegségben jelen van ugyan az inzulin, ezért lassabban kúszik a vércukor értéke. A tünetek is teljesen mások: a végtagok zsibbadnak, romlik a látás, nehezebben gyógyulnak a sebek, és viszket a bőr.

A 2-típusnál jobban megjósolható, ki fog ebben szenvedni: növeli a betegség esélyét az elhízás, a magas vérnyomás, a családban előforduló cukorbetegség.

A terápia a két esetben eltérő. A diéta és a szájon át bejutó gyógyszerek, a testmozgás sikertelensége esetén merülhet fel az inzulinkezelés lehetősége. Ugyanakkor egyre több bizonyíték utal arra, hogy a korán elkezdett inzulinkezelés hatékony a későbbi szövődmények megakadályozásában.

A diabétesz más fajtái

A 3-as típusú diabétesz a szerint bontható csoportokra, hogy milyen ok váltja ki. A diabétesz 3-as típusai nagyon ritkán fordulnak elő. A típusba tartozó különböző betegségek hátterében más-más ok áll.

A 3A típus mögött a béta-sejtek nem megfelelő működése áll, amely valójában egy genetikai eredetű eltérés. A 3B típusnál pedig az inzulinhatás van rosszul kódolva genetikailag. A 3C jelű cukorbetegséget a krónikus pancreatitis, vagyis a hasnyálmirigy megbetegedése okozza. A 3D típust a hormonok zavarai miatt, a 2E jelű típus pedig gyógyszerek, illetve kémiai anyagok hatására alakul ki. A 3F diabéteszt számos vírusos fertőzés okozhatja, míg a 3G típusú betegség mögött immunológiai probléma áll. A 3H típusú cukorbetegség különbözik az előbb említett fajtáktól. Ez olyan genetikai eredetű megbetegedésekre vezethető vissza, mint a Down-kór.

A 4-es diabétesz az ún. gesztációs diabétesz, várandósság alatt jelentkező cukorbetegség, amely olyan nőknél fordul elő, akik a terhesség előtt nem szenvedtek cukorbetegségben. Legtöbbször ez a típusú cukorbetegség a terhesség után megszűnik, de később a diabétesz nagyobb valószínűséggel jelenik meg újra.