Csecsemő fejlődése: 4-6. hónap

Semmikor máskor nem fejlődik olyan elképesztő ütemben egy ember, mint az élete első évéiben: magatehetetlen kis csomagból tipegő, karattyoló apróság lesz, saját humorral, vágyakkal, temperamentummal. Melyek a legfontosabb mérföldkövek?

A második három hónap, vagyis a féléves korig tartó időszak nagyon szórakoztató lehet a szülők, ismerősök számára, hiszen a csecsemő ilyenkor kezdi felfedezni a körülötte lévő embereket, egyre jobban örül nekik, élvezi, ha „beszélgethet”, és a mozgásfejlődése is beindulhat (de még nem annyira, hogy folyton a nyomában kelljen lenni).

A csecsemők négy hónapos koruk körül kezdenek egyre többet mosolyogni, hangosan nevetni, az örömüket, izgatottságukat pedig boldog kapálódzással fejezik ki. Örülnek annak is, hogy különböző hangokat tudnak kiadni, például gurguláznak, buborékot fújnak, berregnek. És azt is élvezik, ha hozzájuk beszélnek, a fejüket a hang irányába fordítják. Nagyon szívesen figyelik a körülöttük lévő történéseket, a számunkra leghétköznapibbnak tűnő cselekvéseket is.

Csecsemő mozgáskoordinációja

A csecsemő egyre tudatosabban kezdi használni a testét, és ezekben a hónapokban tanul meg forogni, hason fekve kitolja a mellkasát, és az is előfordulhat, hogy a lábait-kezeit magasba emelve „repül”. A kezét is elkezdi felfedezni, szívesen nézegeti a saját ujjait.

A felé nyújtott, őt érdeklő tárgyak után egyre ügyesebben nyúl, de még nem mindig tudja azokat megfogni. Ahogy telik az idő, ez a képessége is egyre jobban fejlődik, és a tárgyakat akár a szájába is tudja venni. Vannak olyan csecsemők, akik hat hónapos koruk körül elkezdenek kúszni, és az üléssel is próbálkozhatnak, bár az első időszakban még gyakran elveszítik az egyensúlyukat és eldőlnek. A látásuk is javul, már képesek közelre és távolra is fókuszálni, az eléjük tartott, izgalmas tárgyakat pedig követik a szemükkel.