Csecsemő köhögés

A csecsemőköhögés hátterében rendszerint megfázás áll, de komolyabb oka is lehet, ezért érdemes komolyan venni. A köhögés jellege (ugató, száraz vagy váladékos köhögés) speciális okokra utalhat.

A köhögés sok betegség szimptómája lehet, például gégegyulladás, hörghurut, tüdőgyulladás, arcüreggyulladás, idegentest, félrenyelés, asztma, allergia, valamilyen tüdőbetegség, reflux, stb., de az esetek többségében a megfázások miatt jelenik meg.

Mindig ajánlott orvoshoz fordulni gyermekünkkel, de emellett a szülők is hozzájárulhatnak gyermekük mielőbbi felépüléséhez.

Ugató köhögés

Gégegyulladás esetében figyelni kell a lakás megfelelő párásítására, gyakran kell szellőztetni. Amennyiben nincs akadálya az inhalálásnak, alkalmazzuk naponta kétszer-háromszor. A rendszeres folyadékbevitelre is fontos.

Száraz köhögés

A kimerítő száraz köhögést mindenképpen csillapítani kell. Ilyen esetben semmiképpen sem szabad váladékoldót adni a betegnek, ez ugyanis tovább fokozza a köhögést.

Váladékos köhögés

Váladékos köhögéskor nappal váladékoldó készítményt adjunk, éjszakára viszont köhögéscsillapítót használjunk, hogy nyugodtan aludhasson a gyermek.