Csecsemő ekcéma

A csecsemő ekcéma sajnos nagyon sok kisgyermeknek – és persze a szülőnek is – okoz problémát. Ez főként azokban a családokban fordul elő, ahol van egyéb allergiás betegség is.

A gyermekeknél is okozhatja ezeket a problémákat túlérzékenység, pl. tejallergia is állhat a háttérben.

A gyermek bőrén kipirosodó foltok jelennek meg, és ezek sajnos viszketnek is. Többnyire a hajlatokban jelentkezik, de bárhol előfordulhat. Súlyos esetben pikkelyesen hámló elváltozások formájában tűnik fel. A fejbőrön is láthatjuk a korpás, hámló foltokat.

A gyermek nyugtalan, a viszketés miatt természetesen vakarózik, és ezzel súlyosbíthatja a tüneteket bőrfertőzést okozva. A köröm alatt ugyanis kórokozók lehetnek, amik felülfertőzhetik az ekcémás bőrt. Emiatt a körmök rövidre vágása elengedhetetlen.

Ezeknek a gyermeknek a bőrét speciálisan kell ápolni. Gyógyszertárban kapható különleges, a bőr kiszáradását megakadályozó fürdető krémek szükségesek ekcéma esetén. Ezekkel fürdessünk és alkalmazzunk visszazsírozó bőrápoló krémet is. Természetes anyagú, finom szövésű alsó ruházatot vegyünk a kicsinek, hogy ne irritálja a bőrét.

Ha súlyosabb a probléma, mindenképpen gyermek-bőrgyógyászati szakrendelést kell felkeresni, mert szükség lehet erősebb készítményekre. Itt tudják kimutatni azt is, hogy pontosan milyen allergiával állunk szemben. Ha tej- vagy egyéb ételallergia a kiváltó ok, természetesen speciális diétára is szükség van a gyógyuláshoz.

Jó hír viszont, hogy a korai kezdetű ételallergiák többségét többnyire kinövik a gyermekek.