Szélgörcs terhesen

A puffadásnak, a nagy mennyiségű bélgáznak és az abból adódó fájdalmas szélgörcsnek sokféle oka lehet, ezek többsége egyszerűen megszüntethető és elkerülhető. A kismamákat különösen erőteljesen érinthetik ezek a tünetek, amelyek hátterében a progeszteron megnövekedett szintje áll.

A gázképződés teljesen normális folyamat, ez minden emberre jellemző, mint ahogyan az is, hogy esetenként úgy érezzük, hogy több gáz képződik a beleinkben. Ez visszavezethető például bizonyos ételekre, italokra, a kapkodó evésre vagy ivásra.

Az alkoholfogyasztás, a dohányzás és a túl sok kávé szintén kedvez a gázképződésnek, de a helyzetet tovább ronthatja a stressz, valamint a szorongás is.

Kismamák szélgörcse

A kismamáknál egyéb tényezők is jelentkezhetnek, elsősorban a progeszteron nevű hormon emelkedett szintje, amely természetes izomlazítóként működik, és a bélrendszerre is hatással van. Ennek következtében az emésztés lelassulhat, és olyan tünetek jelentkezhetnek, mint a fokozott gázképződés, a gyakori böfögés, a puffadás és a kellemetlen teltségérzet.

A terhesség későbbi szakaszaiban pedig a növekvő méh nyomhatja össze a beleket, illetve a gyomrot, ennek pedig az emésztés további lassulása, és olyan kellemetlen tünetek gyakoribb megjelenése lehet az eredménye, mint például a gyomorégés.

Puffadás megelőzése helyes étrenddel

A puffadást megelőzhetjük, ha lassan eszünk, és alaposan megrágjuk az ételt. Együnk többször kisebb adagokat, így az emésztés nem ró túl nagy feladatot a szervezetre. Figyeljük meg, milyen ételek elfogyasztása után jelentkezik a puffadás, és egyéni érzékenységünknek megfelelően kerüljük el a kellemetlen közérzetet okozó összetevőket. Gyakran okozhatnak panaszokat a hüvelyesek, a szénsavas italok, a tejtermékek vagy a teljes kiőrlésű gabonák is. A mérsékelt intenzitású mozgás elősegíti az emésztést és a táplálék továbbjutását a belekben, így kisebb az esélye a gázképződésnek.

Házi praktikák szélgörcs ellen

A kellemetlen szélgörcsök ellen néhány gyógynövényt is kipróbálhatunk, természetesen az orvosunkkal vagy a védőnővel egyeztetve. A kömény, az édeskömény és az ánizs csökkenti a gázok mennyiségét, de jótékonyan hat például a gyömbér, a koriander és a majoránna is.