Mire utal a gyakori szellentés?

A szellentés teljesen normális, hétköznapi folyamat, mely az emésztés természetes velejárója. Azonban a gyakori szellentés rendkívül kellemetlen, kínos probléma lehet.

A szellentés a normális emésztés természetes része. Naponta átlagosan 10-20 alkalommal szellentünk. A gázképződésért a bélrendszerben található jótékony hatású baktériumok a felelősek, ez tulajdonképpen a táplálék feldolgozásának mellékterméke.

Az, hogy mennyi gáz képződik, vagyis, hogy mennyit szellentünk, elsősorban az elfogyasztott ételektől, kisebb mértékben a lenyelt levegőtől függ (ez utóbbi inkább a szájon keresztül, vagyis böfögés formájában távozhat).

A gyakori szellentés leggyakoribb okai

A szellentést okozó táplálékok közé tartoznak a keresztesvirágzatúak (káposzta, kel, brokkoli, karfiol stb.), a hüvelyesek (bab, lencse, borsó), a rostban és keményítőben gazdag ételek (teljes kiőrlésű péksütemények, rizs, burgonya, tésztafélék stb.), a magas fruktóztartalmú ételek (vagyis a gyümölcsök), illetve a laktóztartalmú élelmiszerek (tejtermékek).

Természetesen, mindenkinél más okoz fokozott gázképződést, és ami az egyik embernél gyakori szellentéshez vezet, másnál semmilyen tünettel nem jár.

Gyakori szellentés betegség miatt

A fokozott gázképződés azonban nemcsak az elfogyasztott ételektől alakulhat ki, hanem bizonyos betegségekre is visszavezethető a gyakori szellentés. Ezek közé tartozik például az enzimhiány (a leggyakoribb ezek közül a laktázhiány, vagyis a tejcukorérzékenység), az ételallergia, a hasnyálmirigy-elégtelenség, a refluxbetegség, a fekélyek, a lisztérzékenység.

A gyulladásos bélbetegségeknek – például a Crohn-betegségnek – is jellemző tünete a gyakori szellentés, de akár paraziták vagy bakteriális fertőzések miatt is túl sokat szellenthetünk. A bélflóra érzékeny egyensúlyának felbomlása is okozhat emésztési zavarokat, így gázképződést is.

Ezt az egyensúlyt megzavarhatja például az, ha antibiotikumokat kell szednünk. Amennyiben úgy érezzük, hogy túlságosan sokat szellentünk (még akkor is, ha ez nem különösebben bűzös), mindenképpen beszéljünk erről az orvosunkkal, ez a tünet ugyanis komolyabb, de általában jól kezelhető betegségekre utal, és gyakran elég egy gyógyszer ahhoz, hogy a szellentések gyakorisága csökkenjen.