IBS életmódtanácsok

Az irritábilis bél szindróma nagyon összetett betegség, mely jelenlegi tudásunk szerint nem gyógyítható. Az életmód megváltoztatásával azonban nagyon jól kordában lehet tartani.

Az irritábilis bél szindróma görcsökkel, emésztési panaszokkal, hasmenéssel vagy székrekedéssel együtt járó, összetett betegség, melynek kezelése magában foglalja a gyógyszerszedést, a megfelelő étrend követését, illetve az életmód megváltoztatását is.

A legfontosabb, hogy találjunk egy olyan orvost, akiben megbízunk, és akivel őszintén tudunk beszélni a betegségünkről. Mivel az IBS-nek sokféle különböző tünete lehet, és sok gyógyszer csak a tüneteket csökkenti, igen körültekintőnek kell lenni a kezelés megválasztásánál. Ha ugyanis saját magunk kísérletezünk a gyógyszerekkel, annak súlyos hosszú távú következményei is lehetnek.

Étrend felülvizsgálata IBS-ben

A következő lépés az étrend felülvizsgálata. Az IBS esetében vannak olyan ételek (igaz, ezek általában egyénenként változnak), amelyek kiváltják vagy tovább rontják a tüneteket. Ezért ezeket érdemes kiiktatni az étrendünkből. A leggyakoribb problémát okozó ételek közé tartoznak a csokoládé, a koffeintartalmú és a szénsavas italok, a fruktóz és a szorbitol. A rostfogyasztásnak (elegendő folyadék mellett) azonban jótékony hatásai lehetnek.

Stresszkerülés

Nagyon fontos a tünetek csökkentéséhez, és a betegség fellángolásának elkerüléséhez a stressz kezelése. Az IBS erősen összefügg hangulatunkkal, a felfokozott érzelmi állapotok, az izgatottság vagy az idegesség a tünetek fokozott megjelenésével járhat együtt.

Ugyanakkor a betegség rendkívül kellemetlen tünetei csak tovább fokozzák a stresszt és a szorongást. Igyekezzünk tehát beilleszteni a mindennapokba a stressz csökkentésére irányuló tevékenységeket, például a rendszeres, de kíméletes mozgást, a relaxációt vagy a meditációt. Súlyos esetekben pszichológus segítségére és viselkedésterápiára is szükség lehet.

Ajánlott cikkünk ebben a témában: Utazás IBS-sel