Haspuffadás kezelése mozgással

A haspuffadásnak számos oka lehet, az egyik legfontosabb ezek közül a testmozgás hiánya.

Ha nem mozgunk eleget, lelassul a bélműködés és vele együtt az emésztés is, a gyenge felszívódás mellett pedig fokozódik a gázok képződése is, ráadásul a salakanyagok túl sokáig maradnak a béltraktusban, így lerakódnak a bélfalra.

Természetesen vannak olyan ételek, amelyek eleve nagy gáztermelődést váltanak ki – ilyenek a káposztafélék, a hüvelyesek, vagy akár a banán is – de akár ételallergia vagy a zsíros ételek, szénsavas italok nagymennyiségű fogyasztása is kiválthatja, valamint okozhatja a stressz is. Ez pedig az bélrendszer mellett a szívnek is árt, a haspuffadással ugyanis a megemelkedett rekeszizom kevesebb helyet hagy a vér pumpálásához.

Rendszeres mozgással a puffadás ellen

A kellemetlen tünetek megszüntetésének, illetve a későbbi szövődmények megelőzésének hatékony módszere a rendszeres torna. Ez lehet bármilyen mozgásforma, amit egészségi állapotunk és szervezetünk lehetővé tesz, a jógától kezdve a futásig. A mozgás nem csak a bélműködést serkenti, a jobb emésztéssel a gázok is könnyedén eltávoznak, ráadásul a stresszt is levezeti. Emiatt jó megoldás lehet a meditáció is, mely visszaadja a lelki egyensúlyt, illetve a hasmasszázs, amely naponta néhány perc alatt képes aktiválni az emésztőrendszert.

A puffadás enyhítését célzó gyakorlatok során az érintett terület, vagyis a törzs alsó részének alapos áttornáztatása szükséges. Attól függően, hogy a puffadás milyen okból alakult ki, a gyakorlatok is több részből állhatnak, a törzsizomzat átmozgatásán túl a gátizomzat tornája és a relaxációs technikák mind hozzájárulhatnak a gázok hatékonyabb ürítéséhez. A hatás nem feltétlen azonnal jelentkezik, de ha kitartóan végezzük, sikert érhetünk el.

Legjobb testgyakorlatok puffadás ellen

Bizonyos testgyakorlatok kifejezetten jót tesznek az emésztésnek – és emellett még más testrészeknek is, ráadásul nem igényelnek semmiféle előkészületet vagy speciális helyszínt, mindössze 10 perc alatt elvégezhetők. A hátrahajlással többek között megmozgathatjuk a gerincünket, emellett rásegíthetünk az emésztésre is. Fontos, hogy hátrahajlás közben lélegezzünk be, majd kilégzésre térjünk vissza a függőleges testhelyzetbe. A jobb és bal oldali fekvő lábemeléssel nem csak a hasizmunkat erősíthetjük, hanem a belek mozgását is elősegíthetjük.

Ahhoz, hogy végérvényesen megszabaduljunk a puffadástól, kerülni kell az ülő, vagy mozgásszegény életmódot és erősíteni kell a törzs izomzatát. Ha ugyanis ez gyenge, a rossz tartás nem csak emésztési, hanem keringési elégtelenséget is okozhat. Fontos, hogy kellő mennyiségű folyadékot fogyasszunk, hiszen a bélműködés szempontjából ez elengedhetetlen a megfelelő emésztéshez.