Hasfájás okai

A hasfájás okai közül érdemes kiemelni a bélelzáródást és az emésztési zavart. A Crohn-betegség szintén hasi fájdalommal jár. Mi okozhat még hasfájást?

A továbbiakban számba vesszük a hasfájást kiváltó betegség diagnosztizálása kapcsán felmerülő kérdéseket, a hasi fájdalom lehetséges okozóit felnőtteknél, és gyermekek esetében is.

Diagnosztizálás hasfájás esetén

A hasfájás diagnosztizálása nem egyszerű feladat, hiszen sok betegség jele lehet. Mielőtt orvoshoz fordulunk, az alábbi kérdésekre készüljünk fel: mióta fáj, rosszabbodott-e a hasfájás, folyamatosan vagy időnként jelentkeznek a tünetek. Járt-e lázzal, hőemelkedéssel, volt-e olyan élelmiszer, ami kiválthatta? Tapasztaltak-e hányást, hasmenést?

Mi okozhatja a hasi fájdalmat?

Okozhatja többek között bélelzáródás, emésztési zavar, gyomorinfluenza. Ha a has legalább felét érinti, akkor lehet a fentiekre gyanakodni, ám ha ez görcsössé válik, bélelzáródással is lehet számolni. Vakbélgyulladás esetén a fájdalom köhögés vagy mozgás hatására gyakran rosszabbodik, epehólyag vagy gyomorfekély esetén is hasonló tüneteket tapasztalhat a beteg.

Menstruáció idején számos nő számol be hasfájásról. Hasi sérülés esetén sem ritka tünet a hasfájás, ám ha a fájdalom rosszabbodik, vagy nem múlik, ki kell vizsgálni, nem sérült-e valamelyik hasi szerv. Petefészekrákot jelezhet a hasi és kismedencei fájdalom, a hasüreg megnagyobbodása, a hamar jelentkező jóllakottság-érzet. Sok gyógyszer mellékhatásaként vagy székrekedés estén is tapasztalhat a páciens hasfájást.

A Crohn-betegség szintén hasfájással jár. Kezelés nélkül végzetes is lehet, ám orvosi felügyelet mellett tünetmentesen lehet élni vele. A hasnyálmirigy-daganatok jellemző tünete lehet a köldök körüli fájdalom. Gyakran jelentkezik hasmenéssel kíséretében. A vékonybéldaganat ugyan ritka, ám nem jellegzetes tünetei vannak. Pl: hasfájás, puffadás, étvágytalanság.

Az irritábilis bél szindróma az egyik leggyakoribb, de életmódváltással jól kezelhető betegség. Görcsös hasi fájdalommal, hányingerrel, puffadással is jelentkezhet, pszichés stressz hatására azonban a tünetek rosszabbodhatnak.

Gyermekkori hasfájás

Gyermekkorban más okokra kell gyanakodnunk. Gyakran találkoznak az orvosok helytelen táplálkozási szokásokkal: sok kisgyermek mértéktelenül fogyasztja a kakaót, esetleg rendszertelenül, ritkán ürít székletet.
Gyomor-és bélgyulladás is állhat a hasfájás hátterében.

Az orvos húgyúti fertőzésre is gondolhat, ha a hasfájás a szeméremtest környékén jelentkezik, és magasabb testhőmérséklettel is jár. Vizeletvizsgálattal igazolható a diagnózis. Mohón evő csecsemőknél gyakoribb a kólikus hasfájás. Sok levegőt nyelnek, és ez feszíti a beleket. Ahogy a kicsik elkezdenek mozogni, ez a szél könnyebben távozik. Étkezés közben ajánlatos kis szüneteket beiktatni.

A bélbetüremkedés ritkán fordul elő (általában 5-9 hónapos kor között), de gyors helyzetfelismerést igényel. A vékonybelek ilyenkor egymásba csúsznak, és a vérellátásuk akadozik, hiszen a két bélszakasz kölcsönösen nyomja egymást. Néha érezhető is a dudor, amit a belek torlódása okoz. Gyakran segít az irrigoscopias vizsgálat, melynek során kontrasztanyagot juttatnak a belekbe.

Ennek hatására is szétcsúszhatnak az egymásba torlódott bélszakaszok, ám ha nem, műtétet végeznek, amelynek során az orvos széthúzza a beleket.