Crohn-betegség, proctitis, colitis ulcerosa, irritábilis bél szindróma és persze vastagbélrák – ezek a leggyakoribb bélbetegségek, melyek napjainkban számos fiatal és idősebb embernek okoznak olykor kellemetlen, olykor rendkívül nehéz napokat, heteket, hónapokat, sőt kellő elővigyázatosság híján akár a legrosszabb is előfordulhat. Napjaink egyik leggyakoribb népbetegsége a lista végén szereplő vastagbélrák, mely Magyarországon az egyik vezető halálok a daganatos betegségek közül. Ezért ne sajnáljuk az időt és a fáradtságot a megelőzésre, illetve az időben történő felderítésre.

Gyulladásos bélbetegségek

A bélbetegségek számos fajtája ismert. A Crohn-betegség általában fiataloknál jelentkezik. Amennyiben a gyulladás a végbélre lokalizálódik, proctitisről beszélünk.

A gyulladásos bélbetegségek közé tartozik a colitis ulcerosa és a Crohn-betegség. A colitis ulcerosa csak a vastagbelet érinti, felszínesebb gyulladásról van szó. A végbél felől indul, és összefüggő gyulladást okoz. Ha a gyulladás csak a végbélre lokalizálódik, proctitisről van szó, ha proximálisabban terjed, akkor colitis is társul. Az egész vastagbélre kiterjedő gyulladást pancolitisnek nevezzük.

A Crohn-betegség általában fiataloknál jelentkezik. Gyakorlatilag az egész bélrendszert érintheti, de leggyakrabban a vékonybél egy részét, a terminális ileumot. A gyulladás megjelenése elszórt, azaz nem összefüggő, és a bélfal teljes átmetszetét érinti.

Daganatos bélbetegségek

A belek daganatos betegségei között megkülönböztetünk jó- és rosszindulatú folyamatokat. A rosszindulatú béldaganatok közül külön ki kell hangsúlyozni a vastagbélrákot, mert sajnos hazánkban ez az egyik vezető daganatos halálok.

Szűrése lehetséges 3 különböző alkalommal ürített széklet tesztjével, melyben a vér jelenléte további vizsgálatokat igényel, illetve a végbél esetében a rectális digitális vizsgálat az ujjal elérhető rész tapintható tumorainak szűrésére alkalmas. Érzékenységük nem közelíti meg a béltükrözését. A legoptimálisabb és a legelfogadottabb szűrés az endoszkópia.

Irritábilis bél szindróma

A fentieken kívül gyakran találkozunk még az irritábilis bél szindróma betegséggel, melynek kialakulását az okozza, hogy a belekben jelenlévő gáztartalomra az illető a szokásosnál fokozottabban reagál, ezért fájdalom alakul ki. Etiológiájában a pszichés háttér is rendkívül fontos. A fentieken kívül még számos egyéb bélbetegség létezik, kivizsgálásuk, kezelésük a gasztroenterológia tárgykörébe tartozik.