Ételintolerancia

A közhiedelemmel ellentétben az ételintolerancia az ételallergiától különálló betegség és tünetegyüttes, így kezelésük is eltér.

Míg az ételallergia egyetlen falat ételre adott heves immunválasza a szervezetnek, az ételintoleranciát az emésztőrendszer okozza, és megfelelő diétával teljes mértékben karbantartható.

Nagyon sokszor ez a megbetegedés áll az évek óta elhúzódó, csak tüneti kezelésekre reagáló bél- és gyomorpanaszok hátterében.

Az ételintolerancia tünetei

A tünetek elsősorban emésztőrendszeri eredetűek: így felléphet hányinger, hányás, hasmenés, gyomorfájdalom, székrekedés, puffadás. Ezeken kívül jellegzetes nem emésztőszervi panasz még a fejfájás, sőt, felléphet fokozott ingerlékenység és bőrprobléma is. Fontos, hogy ezek a tünetek a problémát okozó alapanyag elfogyasztása után több órával, sőt, napokkal is jelentkezhetnek, illetve a tünetek súlyossága nagyban függ az elfogyasztott étel mennyiségétől.

Vérből kimutatható

Szerencsére ma már az ételintoleranciát egyetlen vérvizsgálat segítségével fel tudják térképezni. Ez az úgynevezett immunglobulin G (IgG) ellenanyag-vizsgálat, amely kimutatja, hogy a különböző ételekre mennyire intoleráns az emésztőrendszer. Az egyik leggyakoribb a laktózintolerancia, ezt a vérvizsgálaton kívül kimutatja még a laktóztolerancia-teszt, illetve a jelenleg legszélesebb körben alkalmazott hidrogén-kilégzési teszt. Ez utóbbinak lényege, hogy a beteg laktózt tartalmazó italt fogyaszt, majd félóránként megmérik az általa kilélegzett levegőben a hidrogénkoncentrációt.

A kezelés

Az ételintolerancia kezeléséhez nincs szükség gyógyszerre, egyszerűen csak ki kell hagyni a problémás összetevőket az étrendből. A diétát szakorvosi ajánlásra, orvosi felügyelet mellett érdemes folytatni, így jelentős az esélye, hogy a gyötrő tünetek idővel enyhülnek, majd teljesen meg is szűnnek.