Poratka allergia

Egyes számítások szerint minden negyedik ember életét megkeserítik azok a kis élőlények, melyek szabad szemmel nem láthatók, viszont rendkívül nagy számban vesznek körül bennünket. Ők a poratkák. Az ő jelenlétükre érzékenyek – a poratka allergiások – mind légúti, mind bőrtünetekre panaszkodnak. A 0,3 milliméteres élőlények leginkább a lakás porában, a kárpitokban, a szőnyegekben, a plüssállatokban érzik legjobban magukat. Védekezni ellenük a megfelelő higiéniés szabályok betartásával, illetve gyakori szellőztetéssel lehet

A poratka allergia a szabad szemmel nem látható élőlények közelségére adott reakciója a szervezetnek. A poratka allergia gyakori allergia típus, amely légúti és bőrtüneteket okozhat.

A poratka

A poratkák szabad szemmel nem látható (körülbelül 0.3 milliméteres) élőlények. Közülük Közép-Európában a két legfontosabb a Dermatophagoides pteronyssimus és a Dermatophagoides pharinae. Allergénjeik, vagyis az allergiás reakciót okozó darabjaik egyrészt a testükből származó apró részek, de még fontosabbak a székletükből származó fehérjék.

A poratkák a bőrről lesodródó, lehulló hámból táplálkoznak. Ennek megfelelően a hálószoba porában, valamint az ágy matracában, a kárpitokban, a szőnyegekben, a plüssállatokban találhatóak meg a legnagyobb sűrűségben. A lakásokban kedvelt hőmérséklet és páratartalom ideális a szaporodásukhoz.

A poratka allergia tünetei

A poratka allergia megnyilvánulhat légúti és bőrtünetek formájában egyaránt. Kiválthat szénanáthát, allergiás asztmát, ezen kívül veleszületett ekcémában szenvedő gyermekeknél okoz súlyos bőrtüneteket.

A népesség poratka-érzékenysége 10-25 százalékos, de az ekcémás gyermekek esetében közel 40 százalékos allergia mutatható ki bőrtesztekkel vagy speciális immunológiai laborvizsgálatokkal.

A poratka allergia megelőzése

A poratka allergia megelőzésének érdekében fontos, hogy a lakás levegőjének relatív páratartalmát 60 százalék alatt tartsa. Naponta érdemes kiadósan kiszellőztetni a szobákat, leginkább a hálószobát. Ha megoldható, egyformán fűtse a szobákat, és ne tegye a levegőpárásítót a fűtőtest közvetlen közelébe.