TBC

Tisztelt Doktor!

Én egy 22 éves 2 gyermekes anyuka vagyok. Két hónapig voltam kórházban ahol egy hónap után derült ki hogy TBC-m van (a kórházban eltöltött idő alatt az alacsony vérnyomásom mellé 80,85,magas pulzusszám 120,130 társult). Volt 140 is. Erre aztán kaptam gyógyszert, bár néha így is 100 fölé megy a pulzusom. Minden orvos mást mondott. Van aki azt mondta a vérszegénységem miatt van, vagy a tbc miatt. Engem az érdekelne helyre áll-e a szívritmusom ha rendeződik a vérszegénységem amire vasat szedek, már ha ez miatt van. Mit tehetnék az alacsony vérnyomás ellen? (45kg vagyok) Szeretném ha normális lenne. Szeretném még megtudni mit jelent az hogy: a jobb szívrekesz szögletben kis tenyérnyi infiltrátum. Ez okozhat e bármiféle problémát a szívemnek? Előre is köszönöm a válaszát! Tisztelettel: ...
2011. 02. 09. | 18:40

Kedves Kérdező!
Alacsony vérnyomás mellé általában magasabb pulzusszám társul, a keringési rendszerünk így próbál elegendő mennyiségű vért juttatni a szervezetünkbe. Magasabb pulzusszám jelentkezhet kifejezett vérszegénység esetén is. Feltételezem, hogy a kórházban az Ön emelkedett pulzusszámának hátterét kivizsgálták (kardiológia, endokrinológia).
Vérképe javulása esetén pulzusszáma is csökkenni fog, de 140/p.-es pulzusszámot”pusztán vérszegénység” miatt általában nem mérnek.
Alacsony vérnyomása miatt javasolt – terhelhetőségének megfelelő- testmozgás, bő folyadékfogyasztás, lehetőség szerint hízzon is pár kg.-ot!
A leírt mellkast rtg. leírás a tüdejéről ad információt, szívműködését nem befolyásolja a “kis tenyérnyi infiltrátum”.

Orvosszakértő 2011. 02. 12. | 10:54